Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - Flash Flood

Με την πρώτη υποψία ότι έρχεται "κατεβασιά", απομακρυνόμαστε χωρίς καμία καθυστέρηση.  Η κατεβασιά είναι η ελληνική λαϊκή έκφραση του φαινομένου Flash Flood, δηλαδή αστραπιαία πλημμύρα.
    Οι κατεβασιές δημιουργούνται με την απότομη απελευθέρωση υδάτων που είναι περιορισμένα από κάποιο φυσικό ή τεχνητό φράγμα ή από απότομη υπερχείλιση κάποιας λίμνης.  Στις κοίτες των ρεμάτων που βρίσκονται κάτω από φράγματα της ΔΕΗ συνήθως υπάρχουν σχετικές πινακίδες που προειδοποιούν για τον κίνδυνο.
    Ομως αρκετές φορές δημιουργούνται κατεβασιές μετά από ξαφνικές νεροποντές σε απομακρυσμένα σημεία, που δεν σε προϊδεάζουν για τον κίνδυνο.  Πρόσφατο παράδειγμα η καταστροφική πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017, όπου στην Μάνδρα έριχνε απλώς ψιλόβροχο.
    Ετσι όταν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο, πρέπει να προσέχουμε τον καιρό που κάνει ακόμα και σε μακρύτερες από εμάς τοποθεσίες, ιδίως ορεινότερα τμήματα.  Πολλές φορές είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε μέσα σε κοιλάδες και φαράγγια ή κοντά σε μεγάλες κοίτες ξεροπόταμων.  Αυτές οι μεγάλες κοίτες παρότι δεν έχουν νερό, έχουν δημιουργηθεί από τις ακραίες κατεβασιές.
    "Διαβάζοντας το τοπίο" μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα σημεία που το νερό έχει κάνει, κάποτε, μεγάλης έντασης πλημμύρες.  Το πιο έντονο χαρακτηριστικό είναι τα μεγάλα νεροφαγώματα, οι τεράστιες κροκάλες (στρογγυλεμένα βράχια) και πολλές φορές το έντονο ανάγλυφο που προέρχεται από την υδάτινη διάβρωση.
    Στην ακραία περίπτωση που αντιληφθούμε να έρχεται κατεβασιά, είτε ακούγοντάς την, είτε χειρότερα βλέποντάς την ! πρέπει άμεσα να φύγουμε από την πιθανή πορεία της.  Τις περισσότερες φορές αυτό επιτυγχάνεται ανεβαίνοντας σε ψηλότερο σημείο, μακριά από τις ενδείξεις στο τοπίο που έχει δράσει παλιότερα το νερό.
    Η αδυναμία μας να φύγουμε από την επικύνδυνη ζώνη μπορεί εύκολα να καταλήξει σε δυστύχημα όπως το περιστατικό στον Λούσιο ποταμό.  Για να αντιληφθείτε πόσο βίαιη και πόσο απότομη είναι η κατεβασιά, μελετήστε τα παρακάτω video που εντοπίσαμε για εσάς στο YouTube.

FLASH FLOOD 1

FLASH FLOOD 2

FLASH FLOOD 3


Πηγή: offroader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου