Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Πως να αντιδράσετε αν γίνετε Μάρτυρες Τροχαίου Δυστυχήματος


Βήμα 1
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ
Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρες τροχαίου ατυχήματος:
> Διατηρήστε όσο το δυνατόν την ψυχραιμία σας και βεβαιωθείτε ότι ο ίδιος είστε καλά.
> Kαλέστε την Αστυνομία (100).
> Σε περίπτωση που το όχημα που ενεπλάκη εγκατέλειψε θύμα, σημειώστε αριθμό κυκλοφορίας, φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά ατόμου, περιγραφή οχήματος ή ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει τους αρμόδιους στην ανεύρεσή του θύτη αργότερα.
> Αν στο ατύχημα έχει εμπλακεί όχημα που φέρει τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί πινακίδες επισήμανσης επικίνδυνων υλικών κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας και ενημερώστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).
> Αν επιβαίνετε σε όχημα, παρκάρετέ το σε ένα ασφαλές σημείο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία, 10-15 μέτρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος.
> Ζητήστε βοήθεια από άλλους περαστικούς αν υπάρχουν.
Βήμα 2
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
> Η επέμβασή σας πρέπει να βασίζεται στην λογική με γνώμονα την ασφάλειά σας, ΌΧΙ στην αυτοθυσία!
> Πριν πλησιάσετε το ή τα οχήματα, ή πιθανώς και θύματα που εμπλέκονται, σιγουρευτείτε πως είστε ασφαλής.
> Ελέγξτε τον δρόμο.
> Φορέστε το ειδικό γιλέκο έντονου χρώματος (που θα έπρεπε να διαθέτετε!) για να γίνετε αντιληπτός από διερχόμενα οχήματα αν πρόκειται για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
> Τοποθετήστε το ειδικό τρίγωνο ασφαλείας σε αρκετά μεγάλη απόσταση (ενδεικτικά 100 μ.) πριν από το σημείο του ατυχήματος, ώστε να είναι διακριτό από τους οδηγούς των επερχόμενων οχημάτων.
> Προσαρμόστε προς τα κάτω την απόσταση για κατοικημένη περιοχή.
> Αν υπάρχει στροφή το τρίγωνο θα πρέπει να τοποθετηθεί πριν από αυτή.
> Αν έχετε την βοήθεια άλλων περαστικών κάποιος μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή της κυκλοφορίας , μέχρι να έρθει η Αστυνομία, για να διευκολύνει την προσέγγιση με ασφάλεια, αλλά και την έγκαιρη ενημέρωση των οδηγών να ελαττώσουν ταχύτητα.
Φτάνοντας στο όχημα:
> Σβήστε την μηχανή του οχήματος που ενεπλάκη στο τροχαίο για αποφυγή βραχυκυκλώματος και φωτιάς και αφαιρέστε τα κλειδιά.
Αν ο ιδιοκτήτης έχει αισθήσεις και είναι σε θέση, παραδώσετέ του τα.
> Εμποδίστε οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.
> Σε περίπτωση που υπάρχει φωτιά, ενημερώστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199), και μην προσπαθήσετε να την ελέγξετε μόνοι, εκτός αν πρόκειται για μία πολύ μικρή εστία που τα προσωπικά μέσα πυρόσβεσης που διαθέτετε επαρκούν για την κατάσβεσή της.
Αν το κάνετε χρησιμοποιείστε όλο το κατασβεστικό υλικό που διαθέτουν.
(Λάβετε υπόψιν ότι ο πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως των 6 κιλών δεν μπορεί να κάνει συνεχή ρίψη για περισσότερο από 1 - 1,5 λεπτό.
Συνεπώς για μέγιστο αποτέλεσμα ψεκάστε «κατά ριπάς» )
ΒΗΜΑ 3
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ
> Εφόσον υπάρχουν θύματα, πεζοί ή επιβαίνοντες σε όχημα, τα οποία έχουν αισθήσεις , πριν κάνετε το οτιδήποτε ζητήστε την άδεια τους.
> Μετρήστε τα θύματα, κάντε μια γρήγορη εκτίμηση βάση του αν σας απαντούν όταν τους απευθύνεστε, και αν μετακινούνται μόνοι, και ΤΟΤΕ κάντε κλήση στο ΕΚΑΒ (166) για βοήθεια ή στο 112, για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
> Σε περίπτωση που έχουν σταματήσει προς βοήθεια και άλλοι περαστικοί, συνεννοηθείτε ώστε ΕΝΑΣ να κάνει την κλίση, αυτός που θα έχει επαρκείς πληροφορίες .
Για μια σωστή κλίση στο ΕΚΑΒ:
> Προσπαθήστε να μιλάτε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και κατανοητά.
> Δώστε ακριβή περιγραφή του που βρίσκεστε.
δώστε τα δικά σας στοιχεία.
> Δώστε όσο περισσότερα στοιχεία μπορείτε για την κατάσταση των θυμάτων, αριθμό , ηλικία κλπ.
> Απαντήστε με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορείτε σε ότι άλλο σας ζητηθεί.
> Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την πρόσβαση του ασθενοφόρου στον τόπο του δυστυχήματος αναφέρετέ το.
> Περιμένετε να κλείσουν πρώτα εκείνοι το τηλέφωνο.
> ΜΟΝΟ εάν το θύμα μιλάει, σηκώνεται, και περπατάει μόνο, βοηθήστε το να προχωρήσει σε ένα ασφαλές σημείο.
> ΜΗΝ κάνετε τίποτα για το οποίο δεν έχετε εκπαιδευτεί.
> ΜΗΝ μετακινείται ποτέ θύμα, γιατί πιθανόν να έχει κακώσεις που με την ελάχιστη μετακίνηση να του προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης ή και μόνιμη αναπηρία.
> Απεγκλωβίστε το και απομακρύνετέ το, ΜΟΝΟ στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος που απειλεί άμεσα την ζωή του πχ. Πυρκαγιά, κατολίσθηση κλπ., (πάντα λαμβάνοντας υπόψιν και την προσωπική σας ασφάλεια)
> ΜΗΝ αφαιρείται το κράνος από τραυματισμένο αναβάτη, αφαιρείται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό.
> ΜΗΝ δίνεται στα θύματα να πιούν νερό γιατί μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθούν τις επόμενες ώρες.
> ΜΗΝ δίνετε στα θύματα να καπνίσουν, γιατί το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και πιθανόν να εντείνει μια αιμορραγία.
BHMA 4
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
> Παραμείνετε δίπλα στα θύματα και στηρίξτε τους ψυχολογικά μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.
> Σε περίπτωση που θύμα έχει μέρος του σώματός του εκτεθειμένο, και αν αυτό είναι εφικτό χωρίς να μετακινηθεί, σκεπάστε τον με κάτι, μην ξεχνάτε πως ο τραυματισμένος δεν χάνει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του, προστατεύστε τον από περίεργους περαστικούς.
Πράξτε το ίδιο και σε περίπτωση νεκρού θύματος, αρκεί να μην παραποιηθούν στοιχεία.
> Σε περίπτωση που στα θύματα διακρίνεται κάποιος επιβεβαιωμένα νεκρός, μην αναφέρετε μεγαλόφωνα την πληροφορία, πιθανόν κάποιος συγγενείς τους να βρίσκεται δίπλα τραυματισμένος και ήδη σε σοκ, και να του προκαλέσετε μεγαλύτερο ψυχολογικό φόρτο.
> Αν σας ρωτήσει θύμα για την κατάσταση αγαπημένου του προσώπου που βρισκόταν δίπλα του κατά την σύγκρουση και δεν έχετε ευχάριστα νέα να του πείτε, αποφύγετε την απάντηση, ή καλύτερα πείτε πως δεν γνωρίζετε. Μην δώσετε σε καμία περίπτωση ψεύτικη πληροφορία ότι όλα είναι καλά, ή ότι ζει ένα άτομο που γνωρίζετε πως δεν είναι στην ζωή.
> Όταν έρθει εξειδικευμένη βοήθεια, ρωτήστε τους αν μπορείτε να βοηθήσετε σε κάτι άλλο, και αν όχι, αποχωρήστε, διευκολύνοντάς τους να κάνουν την δουλειά τους.
> Συνεργαστείτε με τις αρχές σε ότι σας ζητηθεί.
Θυμηθείτε πως μπορεί να ήσασταν εσείς, ή κάποιος αγαπημένος σας, στην θέση των θυμάτων, και πράξτε, όπως θα θέλατε να πράξει ο συμπολίτης σας, σε ανάλογη περίπτωση για εσάς.
Κείμενο & αισθητική επιμέλεια: Ιωάννα Δούνδη
Σημ:
Άρθρο 307 του Ποινικού Κώδικα:
Παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής
Όποιος με πρόθεση παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.


ΠΗΓΗ: Facebook/ ΙΑΒΕΡΗΣ funclub

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου